CORDUNGAZ S.A. Cordun

NOTE: To use the advanced features of this site you need javascript turned on.

PUTERI CALORIFICE SUPERIOARE PDF Imprimare Email

CE ESTE

PUTEREA CALORIFICA SUPERIOARA (PCS)?

Puterea calorifica este un parametru de calitate a gazelor naturale.

Puterea calorifica a gazelor naturale nu este un parametru constant, acesta fiind diferit in functie de sursa de provenienta a acestora (campul de productie interna, import, amestecul realizat pe un anumit tronson din Sistemul National de Transport gaze naturale).

Puterea calorifica superioara (PCS) reprezinta cantitatea de caldura care se elibereaza prin arderea completa in aer a unei cantitati specificate de gaz, astfel incat presiunea la care are loc reactia sa ramana constanta si toti produsii de ardere sa fie adusi la aceeasi temperatura specificata ca si reactantii, toti acesti produsi fiind in stare gazoasa cu exceptia apei formata prin combustie, care este condensata la starea lichida la temperatura mai sus mentionata.

Aparatele utilizate la determinarea puterii calorifice superioare a gazelor naturale se numesc cromatografe si ele trebuie sa indeplineasca toate prevederile legale in vigoare (marcaj CE/aprobare de model, verificare in termen etc.).

Determinarea puterii calorifice superioare este obligatia agentului economic care preda gazele naturale, in punctele de intrare in zona de calitate a gazelor (ZCG). ZCG reprezinta zona pentru care calitatea gazelor naturale se considera omogena si constanta pentru o perioada determinata de timp, alimentata prin una sau mai multe SRM-uri, noduri tehnologice sau panouri de masurare, din SNT sau de la producatori. Variatia puterii calorifice superioare in cadrul unei ZCG nu poate fi mai mare de 2%. In situatia in care se constata depasirea acestei limite, se procedeaza la reconfigurarea zonei de calitate respective.

Regulamentul precizeaza, in mod explicit explicit, obligativitatea agentilor economici din sectorul gazelor naturale de a utiliza in scopul determinarii puterii calorifice superioare a gazelor naturale numai aparate care detin marcaje CE sau dupa caz, aprobare de model eliberata de Biroul Roman de Metrologie Legala.
Conform prevederilor art. 85 din Regulament, pentru calculul energiei gazelor naturale livrate, determinarea puterii calorifice superioare se face cu ajutorul cromatografelor.

Determinarea puterii calorifice superioare este obligatia agentului economic care preda gazele naturale, in punctele de intrare in zona de calitate a gazelor. In consecinta, puterea calorifica a gazelor naturale este determinata de catre operatorul Sistemului National de Transport al gazelor naturale sau de catre producatorii de gaze naturale dupa caz. Periodic, operatorii sistemelor de distributie efectueaza, cu ajutorul gazcromatografelor proprii, verificari ale valorilor puterii calorifica determinate de catre operatorul Sistemului National de Transport a gazelor naturale sau de catre producatorii de gaze naturale.

Operatorii licentiati pentru distributia gazelor naturale au obligatia de a publica pe pagina proprie de internet valorile puterilor calorifice superioare (PCS) corespunzatoare fiecarei localitati pentru care detin licenta de distributie a gazelor naturale. De asemenea, furnizorii au obligatia de a asigura comunicarea catre consumatorii lor a informatiilor legate de accizarea gazelor naturale.

(extras din "GN-Mod de facturare" de pe site www.anre.ro)

Attachments:
FileDescriereFile size
 PCS 2015PCS 2015252 Kb
 PCS 2016PCS 2016240 Kb
 PCS 2017PCS 2017260 Kb
 PCS 2020PCS 2020261 Kb